Dawniej istniał dosyć sztywny podział, jeśli chodzi o materiał z jakiego wykonana była posadzka. O ile w pokojach lub sypialni stawialiśmy na podłogę drewnianą, klepkę lub parkiet, to w łazienkach królowało ceramika, a w kuchni linoleum lub płytki ceramiczne. Obecnie podział ten nie jest aż tak sztywny. Tym bardziej, że wiele materiałów z powodzeniem sprawdzi się każdym pomieszczeniu w domu. Z tego powodu panele podłogowe możemy położyć nie tylko na posadzkę w pokoju, sypialni, ale też w kuchni czy w korytarzu. Oczywiście w każdym z tych miejsc muszą one mieć nieco inne właściwości. Po pierwsze muszą być dopasowane kolorystycznie do całości wnętrza. Jeśli posiadamy w kuchni bardzo jasne meble to zbyt ciemne panele mogą być dla nich zbyt dużym kontrastem. Z kolei jeśli wybierzemy bardzo ciemne meble to podłogę warto nieco rozjaśnić ich wnętrze. Poza kolorem, materiałem i stylistyką warto jednak zwrócić uwagę na to, aby dobrze zdawały one egzamin takim pomieszczeniu, jakim jest kuchnia. Po pierwsze muszą one być odporne na działanie wilgoci. Musimy pamiętać o tym, że kuchnia jest miejscem, w który panele będą narażone na działanie pary, także na liczne zachlapania, szczególnie w strategicznych miejscach blisko zlewu i kuchenki. Powinny także być odporne naścieranie i mocne. Najlepiej aby stanowiąca ich rdzeń płyta HDF była nasączona środkiem bakteriobójczym i grzybobójczym.
Jakie panele najlepiej sprawdzą się w kuchni?

Leave a Reply